Gebruiksinstructie

Voor alle gasten

Ritsen

Wanneer je de ritsen opent van de “voordeur” van de tent, willen we je vragen er goed op te letten om de ritsen helemaal open te doen. Wanneer je deze maar een klein stukje open zet, en je duwt de rits een beetje opzij als je naar binnen of buiten loopt, dan kan je de rits op die manier redelijk gemakkelijk kapot trekken. Dit geld voor zowel het katoenen tentdoek, als de hoorder.

Er is daarnaast ook een rits helemaal rondom de tent, die het katoenen doek verbind met het grondzeil. We willen je vragen deze zo weinig mogelijk te openen. Is het erg heet, en heb je behoefte aan luchten, en zijn de raampjes niet voldoende luchtig? Dan kan je de rits open zetten. Vaak blijven er echter stukjes doek tussen de rits steken en als je dan kracht zet, maak je de rits kapot. Dit dient dus voorzichtig te gebeuren.

Schoenen

Om het grondzeil en de kleden schoon te houden is het van belang dat de schoenen ten alle tijden worden uitgetrokken in de tent. Met name als het modderig en nat is buiten zouden we het heel erg vinden als je schoenen op het kleed komen te staan. Deze zijn lastig schoon te maken. We hebben een voetenmat voor de tent en een schoenenrek net naast de voordeur geplaatst zodat je hier makkelijk je schonen uit kan doen en neer kan zetten voordat je de tent binnengaat.

Vuur in tent

Voor gasten die hebben gekozen voor de kaarsen kroonluchter, jullie hebben van ons waxinelichtjes en de houdertjes meegekregen. We willen je vragen die niet te verplaatsen en de vlammetjes ergens anders te plaatsen. De huidige positie rondom de paal is speciaal op veilige afstand van het doek. Daarnaast kunnen de waxinelichtjes omvallen wanneer zij op bijvoorbeeld je nachtkastje staan. Dit met alle gevolgen van dien. Laat de waxinelichtjes dus in de kroonluchter, en anders uitgeblazen.

Ook ander vuur zoals olielampen, roken, koken of vuur buiten de optionele houtkachel (bij winterkamperen) is absoluut niet toegestaan in de tent voor.

Je kan niet op de bank staan

Boven in de tentpaal hangt een Ledlamp op baterijen. Deze zal voor de meeste mensen te hoog zijn om vanaf de grond aan te kunnen zetten. We willen je vragen om niet op de bank te gaan staan. Deze is niet stevig genoeg voor het staande menselijk gewicht. Het bed daarentegen kan je wel even op staan om het lampje aan of uit te doen, dit tot 100kg.

Elektra

We hebben elektra voor je aangelegd in de tent. De haspel heeft 4 exits en dit is ook het maximale aan elektriciteit wat door het snoer kan. Doe dus geen verlengsnoer in de haspel met meer dan 1 output. Het kan dan gebeuren dat het snoer doorbrand. Naast dat dit vervelend is omdat je dan geen elektriciteit meer hebt, kan dit ook heel gevaarlijk zijn.

De haspel zelf dient ten alle tijden droog binnen in de tent te staan.

Naast veiligheid vinden we het ook belangrijk niet meer elektra te gebruiken dan noodzakelijk. Verlaat je de tent, of zit er nog een oplader in de haspel terwijl je niet oplaat? Haal deze dan uit de haspel zodat er geen extra elektra wordt opgewekt.

’s Nachts

Denk er bij het slapen gaan altijd aan om de kaarsjes uit te doen en eventueel vuur buiten eerst geheel te laten uitbranden. Ook kan condens buiten een hoop spullen onbruikbaar maken. Condens komt voor op zelfs de meest warme en drogen dagen. Zorg dus ‘s avonds altijd dat je spullen die niet nat mogen worden naar binnen haalt.

Dag van vertrek

Wanneer je verrekt van je kampeerlocatie willen we je vragen je beddengoed af te nemen en op een stapel te gooien. Ook zou het erg fijn zijn als je met de stoffer en blik en het vaatdoekje de tent even schoonmaakt. In de meeste gevallen zullen wij dezelfde dag nog de tent komen afbreken. Maar voor de zekerheid willen we je toch vragen alles wat niet nat mag worden binnen te zetten, ook als het een droge dag is. Het kan wel eens voorkomen dat we je tent pas een dag later afbreken, en dan kan de condens ’s nachts weer zijn werk doen. Als laatste willen we je vragen alle gebruikte keukenmaterialen en kopjes/glazen af te wassen en overige schoonmaakmiddelen achter te laten.

We vragen bij Serenity Glamping geen borg, Indien wij echter extreme vuil tegenkomen bij het afbreken en opruimen van de tent die leidt tot blijvende schade aan de tent of het interieur, dan kunnen wij een factuur nasturen met een specificatie van de gemaakte schade, en de bijbehorende kosten voor uw rekening. Je kan hierover meer lezen in de Algemene Voorwaarden.

Wind

Kamperen in de tenten van Serenity Glamping is heerlijk. Regen, zon of zelfs sneeuw, in alle 3 de gevallen zit je goed. Alleen bij stevige wind is het zaak dat je even oplet. De tenten van Serenity Glamping zijn namelijk geen stormtenten. Bij zeer harde wind kan de paal buigen en de naden en scheerlijnen breken. De Junior suite (5 m tent, max 3 personen) kan meer wind aan dan de Presidentiële suite (6 m, max 5 personen). Bij de verwachting van windkracht (of windstoten) van 80 km per uur (windkracht 8) dient de Junior suite afgebroken te worden. Bij windkracht (of windstoten) van 70 km per uur (windkracht 7) dient de Presidentiële suite te worden afgebroken. Wanneer er spraken is van stevige wind bel ons dan altijd. Als je niet zeker weet hoe hard het waait kan je dit vaak ook vragen aan de campinghouders. Daarnaast kan je op de website https://weerslag.nl/service/knmi-windstoten de kracht van de huidige windstoten zien. Bij een weer waarschuwing als code oranje zal Serenity Glamping in de meeste gevallen al contact met je opnemen. In dat geval van code oranje i.v.m. wind/storm is het in ieder geval niet veilig om in de tent te blijven. Mocht Serenity Glamping je nog niet gecontacteerd hebben (misschien geen bereik of een andere situatie), verlaat dan de tent op eigen initiatief en breng Serenity Glamping op de hoogte zodra dit mogelijk is. Dan komen wij de tent indien dat veilig is zo snel mogelijk afbreken.

Mocht er spraken zijn van een gevaarlijke situatie door wind, dan krijg je voor de nachten dat de wind harder was dan bovenstaand en je dus niet veilig in de tent kon blijven slapen, je geld terug. Eventuele kosten voor een vervangende slaaplocatie zijn voor je eigen rekening. Meer informatie hier over kan je vinden in de algemene voorwaarden.

Nb. Als het heeft gewaaid dan kan het zijn dat je na afloop de scheerlijnen even opnieuw strak moet trekken. Zo staat de tent het mooist en het veiligst, en wordt deze niet lek van water wat in de plooien blijft liggen. Je kan de scheerlijnen het best aantrekken door bet beide benen aan weerszijden van de haring te staan met je billen richting de tent. Dan trek je het zwarte lipje aan de onderkant omhoog, terwijl je trekt aan de enkele scheerlijn (niet aan de dubbele kant). Je merkt vanzelf wanneer de tent weer strak staat. Het kan geen kwaad om de scheerlijnen altijd na 3 dagen even te controleren, ook als er geen sprake is geweest van wind.

Voor de gasten die de upgrade hebben geboekt

Waterkoker

De waterkoker is helemaal handig voor het zetten van een kop thee, koffie of warm water om mee af te wassen. Heet water is uiteraard altijd gevaarlijk maar wanneer de waterkoker op het kookpunt komt, schommelt de waterkoker ook een beetje heen en weer. Het is dan ook belangrijk dat de waterkoker altijd op een stabiele ondergrond staat wanneer je deze aanzet. Het nachtkastje bijvoorbeeld voldoet hier niet aan. Ben je klaar met de waterkoker? Haal deze dan uit de haspel. Wanneer je de waterkoker buiten hebt laten staan in de regen, of in de nachtelijke condens, zorg dan dat de stekker goed droog is voordat je deze aansluit op de haspel.

Koffiezetten

Om koffie te zetten hebben wij zowel koffie voor je klaarstaan in de houder, als een Franse koffie pers. Koffie zetten met de Franse pers gaat als volgt:

 • Gooi 2 eetlepels (of 4 theelepels) koffie in de pers. Zorg dat de hoeveelheid koffie nooit over het holle randje heen komt.
 • Doe het warm gekookte water in de pers tot aan het ijzeren randje.
 • Wacht 2 minuten
 • Roer met een lepel de koffie en het water goed door elkaar.
 • Wacht nog eens 2-3 minuten.
 • Nu kan je de pers plaatsen en deze in een rustig tempo helemaal naar beneden duwen.
 • Zorg dat de opening in het zwarte lipje van de pers aan de schenkrand zit zodat de koffie goed uit de pers komt als je deze inschenkt. Geniet!
 • Bij het weggooien van de overgebleven drab kan je dit het beste niet in de gootsteen doen aangezien de koffie blijft liggen. Hiervoor de afvalzak gebruiken is dan ook het best indien er geen water meer in de pers zit.

Koelkast

Het ultieme luxe gevoel tijdens het kamperen is toch wel de koelkast. Als je een kampeerplaats met elektra geboekt hebt, en de upgrade, dan hebben we deze voor je meegenomen. Het zou kunnen dat we de koelkast echter nog niet voor je hebben aangesloten. Dit komt omdat de koelkast minimaal 4 uur stil moet staan voordat deze aangezet kan worden. We zullen een briefje voor je aan de stekker plakken met de tijd waarop je de stekker in het stopcontact mag doen. Verplaats daarna de koelkast niet meer.

Wanneer je kampeer avontuur er op zit en je weer naar huis gaat, willen we je vragen de stekker van de koelkast uit de haspel te trekken. Op deze manier is het koelsysteem afgekoeld wanneer wij deze weer komen ophalen.

Keuken

De keuken hebben we vast voor je opgezet en ingericht. Wanneer je het gas aanzet is het belangrijk dat je gaspit enkel aan de hoge kant van de tarp mag zetten, of beter nog, helemaal niet onder de tarp. Zeker niet onder de lage kant van de tarp. Wanneer de tarp te dicht bij de hitte van het gas/de vlammen komt dan kan deze vlam vatten. Het gebruik van het gas is in de tent ook zeker niet toegestaan. Als het regent, zit je dus onder de hoge kant van de tarp, of je zoekt een andere droge locatie om te koken. Wellicht in/bij het bad hok.

De keuken is relatief stevig. Ga er echter niet op leunen of op zitten.

Gaspit & gaspatronen

Op de bovenste platen van de keuken (het aanrecht) is genoeg ruimte voor de 2 x een-pits gaspitten. Deze gaspitten dienen te worden aangesloten op een gaspatroon waar zeer voorzichtig mee dient te worden omgegaan. Bij foutief gebruik is er namelijk kans op ontploffingsgevaar. Hier onder een belangrijke lijst om rekening mee te houden bij het gebruik van de gaspitten:

 • De gaspatronen zijn vlambaar. Houdt dus nooit open vuur (of enkel de hitte daarvan) in de buurt van de patronen.
 • De patronen niet schudden voor gebruik
 • Wanneer het kouder is dan 5 graden of warmers is dan 38 graden, dan de patronen niet gebruiken.
 • Patronen NOOIT in de directe zon bewaren. Indien het te heet is in de tent, de patronen buiten in de schaduw, of in een koelbox bewaren.
 • Als het patroon automatisch uit de drukregelaar wordt uitgeworpen, sluit de patroon dan niet opnieuw aan en laat het apparaat helemaal afkoelen voor je de gaspit en het patroon opnieuw kan gebruiken. Het uitwerpen is namelijk een veiligheidsprotocol indien er een foutief is.
 • Zorg dat het luchtrooster waar de patroon onder ligt voldoende luchtdoorlatend is. Het rooster moet minimaal 5 centimeter van achter (en volledig van boven) vrij zijn. Bij te weinig koele lucht, kan de patroon te veel opwarmen door het eigen gebruik en dit kan gevaarlijke situaties opleveren.
 • Voor deze luchttoevoer is het ook belangrijk dat de pannen nooit breder zijn dan de afmeting van de twee bijgeleverde pannen. Zorg altijd dat de pan goed op het daarvoor bedoelde houder staat, en niet boven het luchtrooster uitkomt! Mocht je een eigen grotere pan op het gaspitje willen zetten, zal dit gevaarlijke situaties opleveren zoals ontploffing.
 • Je kan de gaspatroon laten zitten tot dat deze op is. Indien je ergens anders gaat koken, bijvoorbeeld bij de buren, zorg er dan voor dat je niet met de gaspit gaat lopen maar eerst de patroon verwijdert.
 • Indien het gas op is, maar je wilt nog meer koken, dan dien je zelf extra patronen bij te kopen. Dit kan op verschillende locaties. Zorg wel dat het altijd de exact zelfde maat patroon is.
 • Je kan met een patroon ongeveer 4 uur branden.
 • We raden je aan de patronen altijd buiten te bewaren. Maar zeker als de patroon al eens is gebruikt (en al dan nog in de gaspit zit) mag je deze niet binnen in de tent bewaren.
Gebruiksaanwijzing gaspit:
 • Haal de rode dop van de gaspatroon.
 • Zorg dat de gasregelaar volledig naar rechts (uit) staat.
 • De aluminimum rand langs het dopje heeft een inham, deze plaats je precies onder het lipje wat onder het rooster vast zit. Je kan vervolgens de patroon neerleggen.
 • Doe het luchtrooster dicht en druk de knop lock-unlock naar beneden richting “LOCK”. De gasfles wordt nu dichter vastgetrokken.
 • Wanneer je de gasregelaar helemaal naar links open zet ontsteek je de vlam. Je hebt hiervoor dus geen aansteker nodig.
 • Je kan vervolgens de gasregelaar weer iets dichter draaien afhankelijk van hoe hard je het gas aan wilt hebben staan. Hoe harder je het gas zet, hoe sneller deze leeg gaat.
 • Om het gas uit te zetten draai je de gasregelaar volledig naar rechts.
Gaspatroon verwijderen:
 • Verwijder de gaspatroon door altijd te zorgen dat de gasregelaar volledig naar rechts (uit) staat.
 • Zorg dat de gaspit en het patroon volledig afgekoeld zijn.
 • Doe het luchtrooster open en haal de knop lock-unlock naar boven richting “UNLOCK”. De gasfles wordt nu losgelaten.
 • Verwijder de patroon voorzichtig en bewaar deze nooit binnen in je tent. (dat kan wel zodra de patroon leeg is)

Vuurschaal

Een vuurtje stoken kan meewegen in het ultieme kampeer-gevoel. De geur, het wegdromen in de vlammen en natuurlijk ook de hitte. Het is echter wel belangrijk dat dit veilig gebeurd. De vuurschaal is redelijk groot met een diameter van 70cm. Toch raden we je aan om nooit meer dan 4 blokken hout in de schaal te leggen, dit is meer dan genoeg en de meeste kampeerlocaties staan hoger vuur ook niet toe. Wanneer je maximaal 4 blokken per keer in de vuurschaal legt, en enkel een blok hout toevoegt als een ouder blok hout is afgebrand, zal je 1 a 2 avonden met het bijgeleverde zak hout kunnen doen. Je kan vooraf extra hout bijbestellen, of zelf brandhout bijkopen. Gesprokkeld of ander nat hout kan extra veel rook opleveren wat vervelend kan zijn voor jou of je buren, maar gesprokkeld hout kan ook extra vonken opleveren wat gevaarlijk kan zijn als dat naar het tentdoek waait.

Let voordat je een vuur aanmaakt altijd eerst op de lokale vuur reglementen. Op menig kampeerlocatie is vuur niet toegestaan, en wanneer dit wel is toegestaan zou het kunnen dat de weersomstandigheden het tijdelijk niet toestaan. Controleer dit dus altijd goed voordat je een vuurtje gaat stoken. En houdt uiteraard altijd rekening met de buren, wanneer die dichtbij staan zitten die niet altijd op de rook te wachten.

We hebben twee briketten meegeleverd naast het brandhout. Lees de gebruik instructies op het briket om deze juist aan te steken en leg zodra deze brand het hout op het briket in een piramide-achtige hoek. Een briket is meer dan genoeg om het vuur aan te krijgen. Je kan met de twee briketten dus 2 keer vuur maken.

Let voordat je het vuur aansteekt naast de lokale reglementen en de weersomstandigheden ook op de afstand van de vuurschaal tot de tent, overige materialen en de natuur. Zet de schaal altijd op een stevige ondergrond en zorg dat er altijd minimaal 2 meter tussen de schaal en de dichtstbijzijnde scheerlijn zit. Dit betekent dus minimaal 3 meter afstand van de tent. Meer is altijd beter. Houdt er rekening mee dat door de wint de rook richting de tent kan waaien en dus niet alleen de vlammen maar ook de vonken die kant op gaan. Ook de geur van de rook kan richting de tent gaan. Verder weg is dus altijd beter.

Als je het hout wat je op het vuur gooit wilt verplaatsen doe dat dan nooit met je handen. Maar zorg voor een stevige lange stok hout waarmee je eventueel het hout de juiste richting op kan duwen.

Het uitmaken van het vuur

De makkelijkste manier om je vuur te doven is door dit vanzelf uit te laten gaan. Gooi dan een tijdje voor je wil gaan slapen geen hout meer op het vuur, zo gaat het vanzelf uit. Het is wel belangrijk dat je niet gaat slapen voordat het vuur volledig uit is en er geen rook meer vanaf komt.

Indien je daar niet op kunt wachten kan je het best aarde of zand over het vuur heen gooien. We raden je aan om ten alle tijden een emmer of zak met zand klaar te hebben staan binnen handbereik wanneer je een vuurtje gaat stoken. GOOI NOOIT WATER OVER HET VUUR HEEN. Door het plotselinge verschil in temperatuur beschadig je dan namelijk de vuurschaal en er ontstaat een extreme hoeveelheid aan rook en vonken. Bij het verlaten van de camping willen we je vragen de overige koolresten weg te gooien. Je kan dit met een plastic zal er uit schrapen. Sommige kampeerlocaties hebben hier speciale deponeer locaties voor. Let wel goed op dat het hout niet nog na smeult. Zet de vuurschaal nooit binnen en pas op met het aanraken van spullen en de tent na het aanraken van de vuurschaal. Deze zal hoogstwaarschijnlijk koolvlekken op je handen achterlaten.

Tarp

Wij zorgen er voor dat de tarp al voor je is opgezet. Wanneer het harder gaat waaien kan het zijn dat je de tarp als eerste neer moet halen. Deze kan namelijk niet goed met harde wint overweg. Vanaf windkracht 60 zal je dit goed in de gaten dienen te houden. Bij twijfel kan je hem altijd beter weghalen. Een van de scheerlijnen van de tent hebben we opgevouwen aan de tarp omdat de tarp de functie van die scheerlijn vervult. Indien je de tarp dus weghaalt is het zaak de scheerlijn weer in de plaats terug te zetten met de haring die is bijgeleverd.

De tarp kan met twee tentpalen aan een kant omhoog worden gezet. Zo heb je meer ruimte om bijvoorbeeld ook onder de tarp te staan. Je mag de palen zelf van de ene kant naar de andere kant verplaatsen en de bijbehorende scheerlijnen vastzetten. Zorg altijd dat wanneer je de tarp aan een kant omhoog zet, dat een paal ongeveer 10 cm lager is dan de andere paal, zo kan het water wat wordt opgevangen door de tarp makkelijk wegstromen in plaats van dat er een waterpoel ontstaat in het doek. Dit is zeer slecht voor de kwaliteit van het doek.

Je kan onder de tarp koken, alleen enkel aan de kant waar de tarp omhoog staat, en dus niet aan de kant waar de tarp naar beneden gaat. Dit is zeer gevaarlijk met de hitte en met het gas.

Lampjes

We hebben Ledlampen voor je opgehangen bij de ingang van de tent. Zorg altijd dat deze uitstaan als je niet bij de tent bent om geen elektriciteit te verspillen. Ook vragen we je op te letten op de buren. Indien zij last hebben van het licht, kan je deze beter uit doen.

Winterkamperen

Houtkachel

Indien je gaat Winterkamperen leveren we optioneel ook een speciale tent-houtkachel. Dit is alleen voor de ervaren kampeerder en houtkachel gebruiker. Lees voor winter instructies ook de tips “wat regelen wij en wat regel jij” op onze website door en lees ten alle tijden voor het aansteken van de houtkachel eerst de “STOOKINSTRUCTIES” aandachtig door en begrijp deze.